top of page
Writer's pictureDominika

Nárok na materskú v ochrannej lehote

Updated: Dec 3, 2020

Aktuálna doba prináša mnoho zmien, tak ako v súkromnom, tak aj v pracovnom živote a tak mnohí z Vás možno riešite na jednej strane stratu zamestnania a na druhej očakávaný prírastok do rodiny. Možno ste sa aj vy dostali do situácie, ktorú som sa rozhodla v tomto článku opísať a dúfam, že aj mierne objasniť.


Na začiatku treba povedať pár faktov o ochrannej lehote.


Čo je ochranná lehota?

Je to obdobie, po skončení nemocenského poistenia (napr. skončení zamestnania, skončenia platenia odvodov pre SZČO), v ktorom máte nárok na materskú dávku, aj keď už nie ste nemocensky poistená. Zjednodušene povedané, ak ste otehotnela v čase, kedy vám nemocenské poistenie trvalo, máte garantovaný nárok na materské, aj keby toto nemocenské poistenie skončilo hneď na druhý deň po otehotnení. Musíte však splniť aj ďalšie podmienky nároku na materskú.


Koľko trvá ochranná lehota?

  • Pre matky je to 8 mesiacov po skončení nemocenského poistenia.

  • Pre otcov je to 7 kalendárnych dní po zániku nemocenského poistenia. Ak by nemocenské poistenie trvalo menej ako 7 kal. dní, tak ochranná lehota pre otca je toľko dní, koľko trvalo nemocenské poistenie.

Tu by som vám rada spomenula pár dôležitých informácií o ochrannej lehote.


  • Nastúpiť na materskú v ochrannej lehote môže matka iba od začiatku 6 týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, alebo odo dňa pôrodu, ak porodila skôr ako stihla nastúpiť na materskú.

  • Ak ste na rodičovskej dovolenke znova tehotná a viete, že váš pracovný pomer sa má skončiť počas tejto rodičovskej dovolenky (TPP na dobu určitú), alebo uvažujete nad tým, že ukončíte pracovný pomer ku dňu skončenia rodičovskej dovolenky, odporúčam vrátiť sa aspoň na jeden deň do zamestnania, poprípade čerpať dovolenku a tak skončiť pracovný pomer. Bude sa na vás v tomto prípade vzťahovať ochranná lehota.

  • Rozhodujúce obdobie pre výpočet materskej v ochrannej lehote sa skúma k poslednému dňu trvania nemocenského poistenia.

  • Zánik ochrannej lehoty je buď uplynutím doby ochrannej lehoty, alebo vznikom nemocenského poistenia. Ak sa počas ochrannej doby opäť zamestnáte, stanete na nemocensky poistenou SZČO, alebo si začnete platiť dobrovoľné poistenie, ochranná lehota Vám zanikne.

Dúfam, že som týmito informáciami pomohla niekomu nestratiť nárok na materskú a inému, ju naopak pomôcť získať.


Dominika


Ak ste v tomto blogu nenašli odpovede na Vaše otázky, budem rada ak mi napíšete a ja sa Vám pokúsim individuálne poradiť.

Comments


bottom of page