top of page
Writer's pictureDominika

Možnosti matky počas "materskej" otca

V staršom článku som písala o tom, ako je to a čo treba urobiť, keď chce ísť na "materskú" otec. Teraz by som Vám rada priblížila možnosti, čo môže urobiť matka dieťa v období, kedy materskú čerpá otec.


Keď som sa viacerých ľudí pýtala, či chce ísť na materskú otec, dostala som väčšinou odpoveď, že nie, lebo by matka musela ísť naspäť do práce a to im nevyhovuje. Toto je však mylná informácia. Matka, ak nechce, sa nemusí vrátiť do zamestnania počas obdobia otcovej materskej. Má viacero možností, ako môže tento čas využiť a ja som sa Vám rozhodla spísať tie najčastejšie v tomto článku.


  • Tak ako som už písala vyššie, ak chce, môže sa matka vrátiť do zamestnania. Či sa vráti na celý úväzok, alebo len na čiastočný, je na vzájomnej dohode so zamestnávateľom. Ak však uvažuje, že by v blízkej dobe opäť otehotnela a stihla by tak reťazový pôrod, odporúčam sa vrátiť do zamestnania buď na plný úväzok, alebo na novú pracovnú zmluvu, napr. na dohodu o pracovnej činnosti. Svoju budúcu materskú si tak nižším úväzkom napokazí a ak bude zamestnaná na novej zmluve dostatočne dlhý čas, môže si dokonca svoju ďalšiu materskú ešte navýšiť.


  • Matka sa môže počas otcovej materskej rozhodnúť zostať doma na rodičovskej dovolenke, bez poberania rodičovského príspevku. Je veľmi dôležité, aby sa matka odhlásila na Úrade práce z poberania rodičovského prísprevku, lebo len tak bude otcovi schválená materská dávka. Počas tohto obdobia si musí matka platiť zdravotné poistenie ako samoplatca v min. výške. Ak sa však stará o iné dieťa do 6 rokov, je poistencom štátu na zdravotné poistenie. V takomto prípade sa môže matka prihlásiť aj ako poistenec štátu na dôchodkové poistenie. Toto poistenie na rozdiel od zdravotného nie je povinné, takže je to na rozhodnutí matky.


  • Stretla som sa viackrát s nastavením a ja sama ho odporúčam ako najoptimálnejšie, že otec poberá materskú na staršie dieťa a matka je na materskej dovolenke s mladším, novonarodeným dieťaťom. Tento model je najoptimlánejší z hľadiska poberania rodičovského príspevku. Lebo ako som už spomínala, ak jeden z rodičov poberá materskú celý mesiac, ten druhý nemôže poberať rodičovský príspevok ani príspevok na starostlivosť na hocijaké iné dieťa. To však neplatí v prípade poberania dvoch materských dávok súčasne na iné deti.


  • V prípade, že matke skončilo zamestnanie, môže sa prihlásiť počas otcovej materskej na Úrade práce a požiadať tak o výplatu dávky v nezamestnanosti. Ak nárok na dávku nemá, aj tak môže byť evidovaná na Úrade práce, štát tak bude za ňu odvádzať povinné zdravotné poistenie a nebude si ho musieť platiť sama.

Tých spôsobov, ako postupovať v prípade, že otec poberá materskú, je pre matky viac. Treba sa len zamyslieť, ktorý je pre Vás ten najvhodnejší a pre rodinu a jej rozpočet najoptimálnejší. Pre každého tak môže byť najlepšia iná možnosť.


Ak sa neviete rozhodnúť, ktorá možnosť by bola tá pravá pre Vás, napíšte mi a ja sa rada pozriem na Váš prípad.


Dominika






Comments


bottom of page